Economische groei,

Van welvaart wordt niet iedereen gelukkig

Het gaat dezer dagen weer volop over economische groei. Terwijl onze welvaart al zowat de hoogste in de wereld is, willen we nog meer groei. Dat dat streven naar groei ten koste gaat van ons welzijn, is in Den Haag nog steeds niet doorgedrongen. Een voorbeeld: terwijl inwoners van de grote steden in het gedrang komen door toeristen, moet Schiphol zo nodig blijven groeien en gaat Lelystad uitbreiden. Gevolg is dat er nog meer toeristen komen en dat Gelderland en Overijssel overlast zullen ervaren. Nu al kun je 100 kilometer van Schiphol honderden vliegtuigen zien overkomen met alle schadelijke gevolgen van dien en straks kunnen we ze ook nog horen. Dit is maar één voorbeeld van de problemen die ontstaan als je economische groei als het hoogste doel ziet. Het klimaatprobleem is er ook een rechtstreeks gevolg van. Jarenlang werden natuurlijke grondstoffen verbruikt omdat ze zo lekker goedkoop waren en nu nog halen we zoveel mogelijk uit de grond en vragen we ons af wat de terugverdientijd van zonnepanelen is voordat we daarin investeren. Bij de aanschaf van een auto hebben we het daar niet over. Maar bij de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp wel. Is dat niet vreemd? Gelukkig is de samenleving met een ongekende cultuurverandering bezig. Nu de regering nog.

Pieter Parmentier

Ervaringen van andere VvE's

VvE De Florijn plaatste in februari van dit jaar honderdtwee zonnepanelen op het dak. De vereniging van eigenaren met drieënzeventig appartementen in Nieuw West financierde dit met de energielening die de gemeente aanbiedt. Wilko Emmens en Jurrien Wijlhuizen van de bewonerscommissie van de VvE waren aanjagers van deze verduurzaming en vertellen erover.

“Ongeveer vijf jaar geleden ontstond het idee voor zonnepanelen.”, vertelt Emmens. “We hielden eerst een enquête onder alle bewoners om erachter te komen hoe ze over duurzaamheid denken. Hier kwam een positief beeld uit en er was genoeg draagvlak om het idee verder uit te werken. We gingen er mee aan de slag. Het kostte veel tijd om uit te zoeken wat alle mogelijkheden zijn.”

Gratis energieadvies

Wijlhuizen vertelt verder: “Op het moment dat we meerdere opties en beschikbare leveranciers hadden, ontstond het idee om onafhankelijk advies te vragen. We meldden ons aan voor een gratis energieadvies van de gemeente. Dat hielp ons enorm goed verder op weg. Onze adviseur, Aleida, ondersteunde op meerdere vlakken. Ze keek mee naar de voor- en nadelen van alle opties, maar hielp ook om tot een gedegen voorstel te komen voor de algemene ledenvergadering.“

“Ik raad andere VvE’s aan om, veel eerder dan wij, een professionele onafhankelijke partij er bij te betrekken. Het is een complex proces, er is veel geld mee gemoeid en je hoort verhalen van VvE’s waar zaken misgaan.”, aldus Emmens. “Het is ook aan te raden om contact op te nemen met andere VvE’s over hun ervaringen. Wij hadden gisteren zelf een VvE uit Osdorp op bezoek die graag meer informatie over onze aanpak wilde!”

Volledig op zonne-energie

VvE De Florijn plaatste eerst LED-verlichting. Dat bracht het energieverbruik al met 23% omlaag. Daarna bekeken ze hoeveel zonnepanelen er alsnog nodig waren. “Voor de aanschaf van zonnepanelen hebben we nooit apart geld gereserveerd. Via onze adviseur Aleida maakten we kennis met de energielening, speciaal bedoeld voor investeringen in energiebesparing en met een aantrekkelijke lage rente. Hiermee konden we de zonnepanelen bekostigen. Inmiddels liggen ze er en kunnen we via een website precies zien hoeveel energie ze opwekken. De eerste twee maanden was dit al 6000 kilowattuur. Meer dan verwacht! Het energieverbruik in de algemene ruimtes draait nu volledig op zonne-energie.”

Niet voor het geld

“De meerderheid van de bewoners stemde in met deze duurzame investeringen. De geschatte terugverdientijd is in onze situatie berekend op vijftien jaar. De hoofdmotivatie was dan ook duurzaamheid en niet geld.”, vertelt Wijlhuizen. “We organiseerden een aparte bewonersavond voordat de algemene ledenvergadering plaatsvond. Hier kregen bewoners informatie en de gelegenheid om vragen te stellen. We wilden hierbij zo open en transparant mogelijk zijn. Zo konden we bij de algemene ledenvergadering een definitief voorstel presenteren en was discussie bij de besluitvorming niet meer nodig. We zien nu dat bij de meeste bewoners, we hebben een heel diverse samenstelling, duurzaam wonen leeft. Het is vanzelfsprekender geworden. Bij grote onderhoudsinvesteringen is duurzaamheid nu een standaard onderdeel. Ook bij de keuze van onze leveranciers nemen wij duurzaamheidsaspecten mee. Op korte termijn willen we in de parkeergarage de verlichting aanpassen naar LED. Verder zijn de woningen al goed geïsoleerd en verbruiken we met onze HR-ketels niet veel gas. Maar in de toekomst gaan we natuurlijk allemaal aardgasvrij, wij willen dat verder bekijken op een later moment als andere VvE's ons zijn voorgegaan.''