Onze zonnepanelen zijn in gebruik vanaf 19 december 2023

22 dec 2023 - Leon Paquay

 

Zoals bekend zijn de zonnepanelen op 19 december aangesloten op het stroomnet. De stroomproductie is af te lezen via deze link. Maar wat betekenen al die cijfers?

 

 

Een voorbeeld: in de garage hangen 80 LED-buizen die 8 watt p/u verbruiken. Bij elkaar is dat 640Watt per uur. Op 24 uur is dat dan 24*640w=15.360Watt  ofwel 15,3kWh. De afgelopen 2 dagen hebben de zonnepanelen (let wel, bij donker weer/zonder zon en korte dagen) zo'n 30kWh geproduceerd. Daarmee kunnen de LED-lampen in de garages in principe  twee dagen kosteloos  branden.

 

Vocht- en CO2-gestuurd ventileren

11-11-2023 door Martin Smit

De WoDo-appartementen hebben een mechanische ventilator (MV) die via ventilatieroosters in de ramen of via de klapramen verse lucht aanzuigt. In de winter is dit energetisch gezien natuurlijk hoogst onvoordelig: koude lucht wordt aangezogen, opgewarmd en daarna via de schacht weer naar buiten geblazen. Staat de mechanische ventilatie op stand 3 dan trekt deze zo’n 470 m3 verwarmde lucht per uur uit de woning. Alle reden om de MV niet meer te laten draaien dan strikt noodzakelijk is. Dat kan door een MV te plaatsen die vocht- en CO2-gestuurd is. Zo’n ventilator gaat sneller draaien wanneer vochtige lucht wordt geregistreerd bij het douchen of koken en wanneer het CO2-gehalte (door uitademing) te hoog wordt.

 

Een paar maanden geleden heb ik (Martin Smit) de Optima Inside met ingebouwde RV- en CO2-sensor van Ihto Daaldorp geplaatst en ben daar erg tevreden over. In stand 2 zijn beide sensoren ingeschakeld en reageert de vochtsensor zodra de douchekraan wordt opengedraaid. Wanneer de badkamer droog aanvoelt wordt het toerental van de ventilator automatisch teruggeschroefd. Volgens bijgaand artikel uit het Algemeen Dagblad verlies je hiermee bijna een kwart minder warmte.

De overige standen van de schakelaar behouden hun bestaande functie. Stand 1 wanneer je op vakantie gaat; stand 3 wanneer je vis gaat bakken.  Te koop bij oa. Warmteservice voor € 375.

 

AD Artikel MV 11 10 2022
PDF – 128,0 KB 65 downloads

Vragen? Stel ze op het Prikbord.

Hier vind je de nieuwsberichten over de verduurzaming van ons pand. Dezelfde berichten tref je aan op de besloten Facebookpagina WoDo Duurzaam. Anders dan op de Facebookpagina is het hier niet mogelijk onderling ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen enz. Maar heb je vragen over verduurzaming, plaats deze op het Prikbord van de website (www.woensdagdonderdag.nl/bewoners/prikbord). We zullen die dan z.s.m. proberen te beantwoorden.

 

Nieuws 28-02-2023: Gemiste kans?

Op de recente informatiebijeenkomst over het bewonersinitiatief zonnepanelen is de mogelijkheid geopperd om gelijktijdig met de plaatsing van de panelen de dakisolatie op te hogen. Tijdens de bijeenkomst is een oproep gedaan aan de direct betrokken eigenaren (E-appartementen en bovenste B-appartementen) hiervoor een plan uit te werken (financieel, bouwtechnisch en organisatorisch) dat op de ALV van 11 mei instemming kan worden gebracht. Tot op heden heeft niemand hiertoe het initiatief genomen.

Geen belangstelling? Geen tijd? Drempelvrees? Whatever, geen voorstel betekent geen verbetering van de dakisolatie in de komende 20 jaar.

 

Nieuws 28-02-2023: Gratis webinar

Wil je meer weten over de brandveiligheid van zonnepanelen?

Meld je dan aan voor het gratis webinar op donderdag 23 maart om 10.00 uur:

https://totaaldakconcept.nl/webinar-zonnepanelen-op-het-dak-natuurlijk-kan-dat-veilig/

 

 

Nieuws 01-02-2023:

Voorlichtingsbijeenkomst zonnepanelen

De bezoekers van WoDo Duurzaam hebben natuurlijk een premiumstatus:

zij kunnen vandaag al de uitnodigingbrief voor de bijeenkomst downloaden.

 

 

Uitnodigingsbrief Zonnepanelen 31 01 2023
PDF – 389,8 KB 175 downloads

Nieuws 29-12-2022: Zelf waterzijdig inregelen

Voor een HR-ketel geldt: hoe lager de retourtemperatuur van de radiator, hoe hoger het rendement van de ketel. Een lage retourtemperatuur wordt bereikt door enerzijds de aanvoertemperatuur in de ketel te verlagen (“Zet hem op 60 graden”) en anderzijds de warmte-afgifte van de radiator te vergroten. De warmte-afgifte kan worden vergroot door het verwarmingswater langzamer door de radiator te laten lopen. Dit wordt waterzijdig inregelen genoemd.

Voor het waterzijdig inregelen zijn speciale radiatorkranen verkrijgbaar, maar je kunt dit ook zelf proberen. In deze video legt de Haagse loodgieter Anoar uit hoe je dat eenvoudig doet:  https://www.youtube.com/watch?v=tGzA6JSTHT8

 

In de koude week is geëxperimenteerd met de radiatoren aan de buitengevel van een A-appartement. Onthutsend is te moeten constateren dat de radiator met ventilator slechts 7,6 graden afgeeft. Wordt de kraan met een halve slag geopend, dan wordt dit 12,2 graden. Dat is nog steeds niet de beoogde 15 graden of lager, maar bij een kwartslag duurt het te lang voordat de kamer is opgewarmd. Dat de 15 graden niet wordt gehaald is in dit geval minder problematisch, want terug naar de ketel gaat er in de 20 meter lange CV-retourleiding circa 5 graden van de watertemperatuur verloren door de opwarming van de vloer en de ondergelegen parkeergarage. De retourtemperatuur bij de ketel komt dan uit tussen de 30 à 40 graden en daar kan een HR-ketel prima mee uit de voeten.

Let op: dit verhaal geldt alleen voor de situatie twee radiatoren in de woonkamer van een A-appartement met de oorspronkelijke woningindeling. De radiator in de keuken vlakbij de CV-ketel toont een dramatischer beeld: de retourtemperatuur ligt daar ver boven de 40 graden, ongeacht of de kraan geheel of met een halve slag wordt opengedraaid. Daar moet dus nog wat aan gebeuren.

 

 

Nieuws 18-12-2022: Wat levert een radiatorventilator op?

De radiatorventilator voel je niet alleen door een snellere opwarming van je kamer, maar ook in je portemonnee. Een CV-ketel functioneert beter (en dus goedkoper) wanneer het verschil tussen aan- en retourtemperatuur van een radiator 25% of meer is van de aanvoertemperatuur. Dus bij een aanvoertemperatuur van 60 graden, moet de retourtemperatuur 45 graden of lager zijn.

Uit metingen die de afgelopen koude weken zijn gedaan, blijkt dat de ventilator van een radiator die aan de buitengevel in een A-appartement is gemonteerd, een bijdrage van zo’n 2 graden aan de verlaging van de retourtemperatuur levert. Deze 2 graden blijkt in de praktijk hard nodig om tot de minimaal vereiste 15 graden warmte-afgifte van de radiator te komen. Daarover volgende week meer.

 

 

Nieuws 28-11-2022: Nagekomen bericht

Een bijzondere wending in de discussie over de plaatsing van zonnepanelen. Tot nu toe werd verondersteld dat de dakbedekking op het noordelijke dakvlak in 2030 vervangen zou moeten worden. Daarmee was plaatsing van zonnepanelen op dit dakvlak geen optie.

Nader onderzoek naar de kwaliteit van het bestaande bitumen leidt tot de conclusie dat de vervanging kan worden verschoven naar 2044. Daarmee komt het noordelijke dakvlak weer in beeld voor de plaatsing van zonnepanelen.

 

Nieuws 28-11-2022: Gluren bij de buren

Morgen de eerste bijeenkomst van de werkgroep Zonnepanelen.

Ter voorbereiding: de aanleg van de zonnepanelen op noordelijke dakvlak van Vrijdag-Zaterdag na bitumenvervanging. Geen grind, tegels + zonnepanelen zorgen voor de vereiste ballast.

Nieuws 25-11-2022:

Slagschaduw op zuidelijk dakvlak

Aandachtspunt voor de werkgroep Zonnepanelen. Deze foto is gisteren om 12.00 uur gemaakt, dus op het moment dat de zoninval op het zuidelijke dakvlak optimaal is. Te zien is dat er naast het tegelpad slechts ongeveer 1 m. ruimte is om panelen in de zon te leggen. Voor en na 12.00 uur komt deze strook weer in de schaduw te liggen.

De zon staat op 21 december op zijn laagst.

 

 

Nieuws 24-11-2022:

Warmtelekken in het WoDo-kozijn

Afgelopen zaterdag was het buiten 3 graden, dus een ideale dag voor een onderzoek naar de warmtelekken in het WoDo-kozijn met twee openslaande deuren. Op de warmtefoto is te zien waar de problemen zitten. Niet, zoals altijd gedacht, vormen de kunststofprofielen in het deurkozijn het probleem. De meeste warmte gaat verloren bij de drempel onder de deur (donkerblauw), met tochtklachten over de vloer als gevolg. Links is het effect minder zichtbaar, omdat de ruimte onder deze deur in het verleden al is opgevuld met isolatiemateriaal.

De tochtklachten zijn verminderd na het aanbrengen van twee tochtprofielen à € 5,49 van de Praxis en extra isolatie onder de linker deur (die wordt nooit gebruikt).

Links is nagenoeg opgelost, rechts blijft lastig omdat de ruimte onder deze deur niet kan worden volgepropt met isolatiemateriaal.

 

Nieuws 13-11-2022: 15 november gesprek met Ecostroom

De zonnepanelengroep heeft dinsdag 15 november een gesprek met Ecostroom over zonnepanelen op ons dak. Ecostroom is een coöperatie die al verscheidene daken in onze buurt heeft voorzien van panelen. We gaan horen welke oplossingen zij kunnen aanbieden. Mocht je nu al vragen hebben die je graag beantwoord wil zien, stel ze op het Prikbord, dan nemen wij ze mee.

 

Nieuws 12-11-2022: Offertes HR++ en waterzijdig inregelen

Op de ALV van 2 november is ingestemd met het besluit om de individuele vervanging van het bestaande glas door HR++-glas toe te staan. Vooruitlopend op een definitieve beslissing is onze technische beheerder Rob Aarden gevraagd offertes bij twee glaszetters op te vragen. Het besluit stelt namelijk als voorwaarde dat twee vaste leveranciers zullen worden belast met de plaatsing van nieuw glas.

Ook zal Rob bij onze “huis”-loodgieter IRI Services een offerte vragen voor het waterzijdig inregelen van de CV-installatie. Maar hiervoor kan je natuurlijk ook jouw eigen installateur benaderen.

Meer informatie zodra de prijzen beschikbaar zijn.

 

 

Nieuws 09-11-2022:

Korting radiatorventilatoren

De WoDo-appartementen hebben twee of meer radiatoren van 50 cm breed die aan de buitengevel zijn gemonteerd. Wil je daar een radiatorventilator plaatsen, dan kan worden volstaan met de Monoset van Speedcomfort.

Deze kost bij de Gamma per set € 59,95. Heb je een energie-abonnement van Greenchoice, dan krijg je 20% korting bij een bestelling op www.speedcomfort.nl. Daar komt dan per set € 5,95 aan verzendkosten bij.

 

 

 

Nieuws 04-11-2022: Nieuw rapport over WoDo-zonnepanelen

Deze week ontvingen we een rapport over de mogelijkheden tot plaatsing van zonnepanelen op zowel het noordelijke als het zuidelijke dakvlak. Vooral dit laatste is interessant, omdat naar alle waarschijnlijkheid de dakbedekking van Woensdag hier zal worden vervangen. Dat biedt een uitgelezen kans om op dit dakdeel panelen te plaatsen. Dus de werkgroep zonnepanelen kan aan de slag!

Zonnepanelen Potentie Pakhuizen Wo Do
PDF – 638,9 KB 183 downloads

 

 

Nieuws 31-10-2022:

Bespaar € 55 per jaar met radiatorfolie

Vandaag een artikel in de Volkskrant met tips om het gasverbruik te beperken. Eén van de maatregelen die wordt genoemd, is het aanbrengen van radiatorfolie. Bij de huidige gasprijs van € 3,47/m3 levert dit per vierkant meter een besparing op van € 34,74.

De meeste WoDo-appartementen tellen aan de buitengevel in totaal vier radiatoren met een gezamenlijke oppervlakte van 1,6 m2, zodat je volgens dit artikel met radiatorfolie € 55 per jaar bespaart.

Wanneer je radiatorfolie koopt, kies dan voor folie die met magneetband kan worden bevestigd. Bijvoorbeeld: www.ecosavers-radiatorfolie.nl

Het alternatief is een bevestiging met dubbelzijdig plakband, hetgeen garant staat voor een flinke dosis ergernis tijdens het aanbrengen van de folie.

 

 

Nieuws 25-10-2022: Energiebesparende maatregelen en de werkgroepen

Actueler dan ooit: welke maatregelen kan ik als WoDo-eigenaar nemen om mijn energierekening omlaag te krijgen (en de CO2-uitstoot te beperken)? Een overzicht opgesteld door de Technische Commissie i.s.m. onze technisch beheerder Rob Aarden, waarin de maatregelen zijn toegespitst op de verschillende appartementstypen in WoDo, is in de zomer aan alle bewoners toegezonden.

Sommige maatregelen zijn tegen geen of geringe kosten eenvoudig te realiseren, zoals:

  • het terugbrengen van de temperatuur van het verwarmingswater van 80 naar 60 graden;
  • het aanbrengen van radiatorfolie;
  • het waterzijdig inregelen van de CV.

 

Voor andere meer ingrijpende maatregelen moet de portemonnee worden getrokken, maar daar staan subsidies tegenover, zoals:

  • het plaatsen van een warmte-, spaar- of ventilatiewarmtepomp;
  • het opdikken van de isolatie van de bakstenen buitenmuur;
  • het vervangen van het bestaande glas voor HR++-glas;
  • het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler;
  • enz.

 

In het overzicht zijn alle voor WoDo relevante maatregelen op een rijtje gezet, waarbij voor zover mogelijk een inschatting van de kosten en de subsidie is gemaakt. De kosten zijn gebaseerd op prijzen vòòr het uitbreken van de gascrisis. Nadien zijn de bouwkosten drastisch gestegen en geven de genoemde bedragen geen betrouwbare indicatie van de daadwerkelijke kosten.

Maatregelen die in het appartement worden genomen zijn de verantwoordelijkheid van de eigenaar, maar zo gauw maatregelen de buitenkant van het pakhuis betreffen gelden andere regels. Dit is immers de verantwoordelijkheid van de VvE en daarover beslist de ALV. Dit betreft de volgende maatregelen:

  • het plaatsen van een warmtepomp, spaar-/ventilatiepomp, waarbij de buitenunit op het dak van de E- en bovenste B-appartementen wordt geplaatst en/of wijzigingen in de schacht worden aangebracht;
  • het plaatsen van zonnepanelen – of collectoren op het dak;
  • het vervangen van het bestaande glas door HR++-glas.

 

Dus wanneer één of meerdere eigenaren overwegen een dergelijke maatregel te nemen, moet dit in een uitgewerkt voorstel ter accordering aan de ALV worden voorgelegd. Ook is in deze gevallen de inschakeling van de Onderhoudsregisseur verplicht, omdat hij voor ons toeziet op de bouwkundige implicaties.

Daarnaast zijn er maatregelen die alleen de VvE kan treffen, zoals:

  • de reservering voor de aansluiting op het warmtenet/stadsverwarming (of alternatieven hiervoor);
  • de ophoging van de dakisolatie;
  • de vervanging van de verlichting onder het laadperron door ledverlichting;
  • de vervanging van de liftmotoren door energiezuinige varianten.

 

In onderstaand overzicht is te zien welke maatregelen individueel, als werkgroep of door de VvE ter hand kunnen worden genomen. Verder is te zien bij welke maatregelen de Onderhoudsregisseur moet worden ingeschakeld en wanneer toestemming van de ALV wordt vereist.

Let op: de inschakeling van de Onderhoudsregisseur is niet kosteloos. Het uurtarief wordt bij de betrokken bewoners in rekening gebracht.

Inmiddels zijn er vier werkgroepen met bewoners ingesteld:

  1. Waterzijdig inregelen
  2. Na-isoleren voorzetwand buitengevel
  3. Glasvervanging
  4. Zonnepanelen

 

De bewonersgroepen 1 t/m 3 zullen samen met onze technische beheerder Rob Aarden offertes aanvragen bij installateurs/aannemers/glaszetters. In bouwtechnisch opzicht is helder wat hier moet gebeuren. Het gaat bij deze werkgroepen dan ook m.n. om het bedingen van kwantumkortingen voor de deelnemers.

Werkgroep 4 is andere koek. Deze heeft het nodige huiswerk te verrichten om duidelijk te krijgen welke technische en financiële mogelijkheden er zijn om te komen tot de plaatsing van zonnepanelen op ons dak.

 

Heb je de belangstelling voor deelname aan deze groepen, meld je dan aan bij Carine Brouwers: brouwerscarine5@gmail.com. Jouw contactgegevens worden dan doorgegeven aan de desbetreffende werkgroep.

 

Voor de uitwisseling van kennis en ervaringen met energiebesparende maatregelen is een besloten Facebookgroep opgericht. Wil je ook op de hoogte worden gehouden of anderen over jouw ervaringen informeren, meld je dan aan op WoDo Duurzaam.

Overzicht Energiebesparende Maatregelen Wo Do Versie 2022 10 14
PDF – 957,8 KB 181 downloads